11. јун 2014. године

 

Заштита конкуренције и сузбијање монопола

 

  

У београдском Аероклубу 10. јуна организована је завршна конференција у оквиру пројекта "Грађани и правосуђе заједно против корупције: заштита конкуренције и сузбијање монопола", који реализују Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије, Топлички центар за демократију и људска права и Ужички центар за људска права и демократију. Пројекат и конференција су реализовани уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Републици Србији и Фондације за отворено друштво.
 

Конференцију су отворили др Горан Илић, председник Удружења тужилаца Србије, његова екселенција Нилс Рагнар Камсваг амбасадор Краљевине Норвешке у Републици Србији и Јадранка Јелинчић, извршна директорка Фондације за отворено друштво. У наставку конференције присутнима су се обратили Драган Пенезић из Комисије за заштиту конкуренције, Мирослав Прокопијевић из Института за европске студије, Андреј Плахутник, руководилац ЕУ пројекта за јачање капацитета Комисије за заштиту конкуренције, Марина Матић Бошковић, потпредседница Програмског савета Удружења тужилаца Србије, Драган Добрашиновић, председник Топличког центра за демократију и људска права и Оливер Радосављевић, адвокат.
 

У својим говорима уводничари су се осврнули на тренутно стање политике заштите конкуренције у Србији, надлежности Комисије за заштиту конкуренције и питање проширења њених надлежности, пропуштање деловања Комисије за заштиту конкуренције у области медија и искуства Норвешке у овој области. Говорници су учесницима приближили значај и домашаје пројекту, указали на методологију спровођења пројекта, анализу институционалних, кадровских и финансијских ресурса Комисије за заштиту конкуренције, јавног тужилаштва и Управног суда.
 

Након излагања уследила је дискусија током које су отворена многа питања са којима се грађани свакодневно сусрећу, а у вези су са нарушавањем конкуренције. Као закључак конференције намеће се утисак да су одређени помаци ипак учињени, нарочито јер се пре покретања оваквог пројекта нико није бавио питањем конкуренције на ширем нивоу који укључује како правосуђе тако и грађане. Наглашен је и значај свеобухватнијег укључивања организација грађанског друштва у област заштите конкуренције и подизање нивоа сарадње са надлежним институцијама и медијима.
 

Конференција је окупила око 50 учесника, представника независних институција, организација грађанског друштва, медија и правосуђа.
 

Публикација "Заштита конкуренције и сузбијање монопола"