18. октобар 2011. године

 

ЗА закон о заштити узбуњивача

 

  

Узбуњивачи или „дувачи у пиштаљку“ откривају више од половине свих превара, показала су истраживања која су у Европи и Сједињеним Америчким Државама спровеле ревизорске фирме и удружења истражитеља превара. Међутим, у страху од одмазде, само 2,5 одсто запослених спремно је да о злоупотребама које су уочили обавести државне органе или јавност.
 

Да би се дувачи у пиштаљку заштитили од прогона, а друштво добило ефикасно средство за борбу против корупције и других злоупотреба, неопходан је закон о заштити узбуњивача. Зато Транспарентност Србија, Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца, портал Пиштаљка и Коалиција за надзор јавних финансија покрећу кампању за усвајање тог закона. Позивамо грађане да преко Фејсбук странице „ЗА закон о заштити узбуњивача“ подрже ову кампању.
 

Европска комисија је у извештају уз мишљење о кандидатури Србије навела да је практична примена заштите узбуњивача и даље слаба, иако је ступањем на снагу Правилника о заштити узбуњивача који је усвојила Агенција за борбу против корупције побољшана правна основа за ту заштиту. „Мора се ојачати заштита узбуњивача“, закључила је Европска комисија.
 

Раније су подршку усвајању закона о заштити узбуњивача најавили Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Агенција за борбу против корупције и Савет за борбу против корупције.
 

Транспарентност Србија

Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије

Пиштаљка

Коалиција за надзор јавних финансија