26. јануар 2016. године

 

Вучићу!?

 

  

Поводом данашње изјаве премијера Александра Вучића, у којој је, одговарајући на наводе новинара на отварању станице Прокоп, да је Управни суд донео пресуду којом је утврђено да је тендер био незаконит, изјавио да је све "чисто ко суза", и да свако ко има примедбе може да се обрати надлежним органима, подсећамо га на следеће чењенице:
 

1. Грађански надзорник у поступку јавне набавке “Прокоп” се, након упорног указивања на почињене незаконитости, тужбом обратио надлежној институцији, Управном суду 23.08.2014. године;

2. Поступајући у поменутом предмету, Управни суд је пресудом од 12.06.2015. године усвојио тужбу грађанског надзорника и утврдио да су у случају “Прокоп” прекршене антикорупцијске одредбе Закона о јавним набавкама;

3. Истом пресудом, Управни суд је наложио Републичкој комисији за заштиту права у поступцима јавних набавки да донесе ново и на закону засновано решење, односно поништи поступак јавне набавке, што се ни до данашњег дана није догодило.
 

Користимо прилику да овог врсног правника, тренутно запосленог на месту председника Владе Републике Србије, подсетимо да су уговори закључени противно антикорупцијским одредбама Закона о јавним набавкама ништави и да као такви не производе правно дејство.
 

Такође га подсећамо да ни данашња изјава ни манир ниподаштавања правосудних институција и одлука које су усмерене на сузбијање корупције нису ни патриотски, ни демократски, ни европски.
 

И на крају, имајући у виду да се чак и онај ко се отворено подсмева грађанима Србије, подрива и руинира правосудне институције, усудио да цитира Николу Теслу, обавестивши оне који мисле другачије од њега да „њихова мржња претворена у електричну енергију могла би градове да осветли“, поручујемо му: Вучићу, када би искористио само део свог наелектрисања и осветлио макар делић корупције која се одиграва у и у непосредној близини Немањине 11, Србија би била држава а не сигурна кућа за корупционаше, њихове асистенте и покровитеље.

 

Повезани текстови: