24. новембар 2015. године

 

Влада да сузбија, а не да подстиче корупцију

 

  

Коалиција за надзор јавних финансија позива Владу Републике Србије да хитно одустане од наопаке и тенденциозне намере да планирани фонд за плате запослених у служби Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности смањи за готово 30 процената у односу на 2015. годину.
 

Оваква одлука, којом се драстично отежавају услови за рад једне од кључних антикорупцијских иниституција, забрањавајућа је и поражавајућа. Она осликава однос извршне власти не само према независним институцијама, већ и према проблему корупције, за чије се сузбијање Влада декларативно залаже.
 

У којој мери је намера извршне власти усмерена ка руинирању институционалних антикорупцијских потенцијала, говори чињеница да се оваквим потезом доводи у питање опстанак институције која већ ради са далеко мањим бројем људи него што је то неопходно и планирано, а једна је од кључних за остваривање уставног права на обавештеност и грађанску контролу рада јавног сектора.
 

Подсећамо Владу и премијера да је владајућа већина добила подршку бирача на бази платформе која је подразумевала одлучну борбу против корупције и јачање институционалног и легислативног оквира за њено сузбијање.
 

Уколико су којим случајем, притиснути свакодневним обавезама, заборавили на ову важну околност, налазимо за сходно да их опоменемо да опструирање и руинирање независних институција не доприноси јачању антикорупцијских ресурса државе, већ оснаживању и охрабривању носилаца коруптивних активности и формирању нове корупционашке олигархије, која је увелико у току.
 

Уколико Влада и премијер остану истрајни у намери да суштински блокирају рад институције Повереника, грађанима неће бити тешко да препознају за коју се од две стране врх извршне власти определио и чијим интересима је одлучан да служи.