06. мај 2016. године

 

„У вашем фокусу“ (јавни позив)

 

  

НУНС, Локал прес и Топлички центар за демократију и људска права објављују јавни позив за подношење предлога пројеката локалних штампаних и онлајн медија у оквиру Програма подршке „У вашем фокусу“.
 

Општи циљ Програма је допринос подизању свести грађана о важности владавине права и основних људских права.
 

Специфичнии циљ Програма је подршка квалитетној медијској продукцији у области владавине права, посебно у извештавању из области јавних финансија и основних људских права с фокусом на радно право. Проблеми као што су транспарентност јавних финансија, присуство корупције и, у вези са тим, кршење радних и других људских права те њихове далекосежне последице на квалитет животног стандарда и здравље целокупног српског друштва недовољно су присутни у нашим медијима. Недостатак ове врсте информација у новинарским прилозима у медијском простору из дана у дан све више слаби демократски капацитет српског друштва.
 

Имајући ове чињенице у виду НУНС је у сарадњи са организацијама ПУ Локал прес и Топлички центар за демократију и људска права предвидео овај Програм подршке локалним штампаним и онлајн медијима кроз доделу малих грантова.
 

У оквиру Програма подршке „У вашем фокусу“ током имплементације одобрених пројеката, медији ће имати обезбеђену подршку консултанта - стручњака која ће допринети производњи квалитетних новинарских прилога у оквиру тема одређених овим Програмом. Поред овога медији ће имати прилику да ојачају своје капацитете када је у питању управљање пројектним циклусом у циљу будуће одрживости медија.
 

Добитници финансијске подршке у оквиру овог Програма имаће на располагању правне савете из области медијског права. Правни савети ће бити доступни новинарима и уредницима који имају дилеме у вези са постојећим ризицима и правним последицама које текстови на којима раде могу произвести. Обезбеђени правни савети не подразумевају правну анализа произведених текстова и ткз. fact-checking.
 

Горе наведно ће дугорочно ојачати капацитете медија за производњу истраживачких прича и олакшати умрежавање са стручним организацијама цивилног друштва.
 

Поред тога што ће теме од јавног интереса бити заступљеније у јавности, истраживачки прилози ће би требало да повећају, односно, поврате поверење читалаца у медије јер ће оваквим радом показати спремност да говоре у име грађана упркос спољним притисцима.
 

Више о условима конкурса можете наћи у документу јавни позив.
 

Јавни позив

Образац за предлог пројекта

Анекс 1 - образац буџета
 

Пројекат У фокусу (In Focus) финансира Европска унија у оквиру Медијског програма 2014.
Садржај овог текста и ставови изнети у њему су искључива одговорност НУНС - а, ТЦ и ЛП и не одражава мишљења и ставове Европске уније.