27. октобар 2010. године

У средишту пажње - Корупција у јавним набавкама

 

Гостујући у емисији "У средишту пажње", на Првом програму Радио Београда, Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија говорио је о корупцији у области јавних финансија са посебним освртом на корупцију у јавним набавкама.
 

Јавне набавке су област која је веома изложена корупцији. На јавне набавке годишње се троши више од 4 милијарде евра, од чега, према проценама експерата, корупција однесе скоро 20 одсто. Добијањем статуса кандидата Србији ће на располагању бити још три структурна фонда Европске Уније. Њихово коришћење ће, међутим, бити условљено и оценом Европске комисије о систему јавних набавки. Прошле године, оцена за ову област била је веома лоша. Зашто је то тако и шта нам предстоји на уређивању ове области?
 

Према речима Драгана Добрашиновића, српска власт не само да није спремна да се озбиљно супротстави корупцији већ је, доношењем закона који су у директној супротности са Уставом и потврђеним међународним уговорима, непримењивањем постојећих антикорупцијских прописа и опструкцијом рада независних институција директно подстиче. Он је нагласио да су најслабије тачке у систему јавних набавки недостатак интерне и екстерне контроле извршења уговора и непримерено ниске казнене одредбе за прекршиоце Закона о јавним набавкама.

 

Loading the player..

 

Комплетну емисију можете чути на веб сајту Радио - телевизије Србије.