09. фебруар 2017. године

 

Тужилаштво најоданији савезник корупције

 

  

Да је тужилаштво највећа невоља и трагедија српског друштва, опште је познато. Али да повремено може бити и изразито ефикасно и фокусирано, околност је која измиче и најпажљивијим аналитичарима и највернијим обожаваоцима ове жалосне институције.
 

Разуме се, овај ексклузивни механизам се активира искључиво у ситуацијама када тужилаштво треба да заштити само и једино себе, макар и по цену свеопште друштвене пропасти.
 

Тако је Апелационо јавно тужилаштво у Нишу, поступајући у предмету по кривичној пријави поднетој од стране Топличког центра за демократију и људска права против Ивана Симоновића, заменика Вишег јавног тужиоца у Нишу, донело одлуку којом га је, уз бесмислено образложење, ослободило одговорности за тешко кривично дело које је починио кршећи законске и моралне норме.
 

Наиме, Иван Симоновић је, одлучујући о кривичној пријави коју је Топлички центар поднео против Зорана Перишића и Ненада Станковића због намештања тендера за избор градских превозника у Нишу, и поред очигледних и недвосмислених доказа који терете бившег градоначелника Ниша и његовог блиског сарадника, донео незаконит акт, односно решење о одбацивању кривичне пријаве, чиме је извршио кривично дело Кршење закона од стране судије, јавног тужиоца и његовог заменика.
 

Одлучујући по кривичној пријави против тужиоца Симоновића, Апелационо јавно тужилаштво је за само 5 дана, укључујући и два дана викенда, одбацило пригивор Топличког центра за демократију и људска права, док је за одлуку о кривичној пријави против доскорашњег градоначелника Ниша тужилаштву било потребно невероватних 560 дана.
 

Све док је тужилаштво без зазора, отворено и дрско на страни починилаца најтежих кривичних дела и њихових заштитника из сопствених редова, српско друштво ће страдати и пропадати. И све док једном оваквом бесрамном друштванцету грађани, који га плаћају и с правом очекују да буде на страни закона а не његових кршилаца, не стану на пут, Србија ће тонути у корупционашко блато и муљ.
 

Кривична пријава против Ивана Симоновића

Обавештење Вишег јавног тужилаштва у Лесковцу КТ.бр. 2/17 од 16.01.2017. године

Приговор против решења о одбацивању кривичне пријаве против Ивана Симоновића

Решење Апелационог јавног тужилаштва у Нишу КТПО бр. 9/16 од 01.02.2017. године