29. децембар 2015. године

 

Тужилачка одисеја

 

  

Пошто ни пуних 15 месеци од подношења кривичне пријаве против Зорана Перишића, градоначелника Ниша, и др, и поред очигледних доказа који терете осумњичене, није било довољно за подизање оптужнице, Топлички центар за демократију и људска права је Тужилаштву за организовани криминал упутио допис следеће садржине:
 

Топлички центар за демократију и људска права поднео је 29.09.2014. године Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву против Зорана Перишића, градоначелника Ниша и Ненада Станковића, због кривичног дела Злоупотреба службеног положаја из члана 359 КЗ, везану за учешће поменутих лица у намештању јавне набавке прибављања услуга превоза путника на територији града Ниша, вредне 50 милиона евра.
 

Уз кривичну пријаву, Топлички центар за демократију и људска права доставио је тужилаштву и аудио снимак, чија је аутентичност потврђeна и од стране осумњиченог Зорана Перишића, а са којег се јасно може чути како осумњичени договарају начин прилагођавања критеријума јавне набавке понуђачима „Ниш експрес“ а.д. и „ЈП Аеродром“, који су касније, на основу модела договореног међу осумњиченима, добили послове и закључили уговоре са Дирекцијом за јавни превоз Града Ниша.
 

Како је, на основу одговора који смо 25.12.2015. године добили од Тужилаштва за организовани криминал, јасно да ни 15 месеци није било довољно за доношење одлуке и подизање оптужнице у овом предмету, молимо вас да нас у најкраћем року обавестите да ли је, можда, потребно да вам поред аудио, доставимо и сателитске и геодетске снимке, који би вам били од помоћи у прикупљању доказа и расветљавању овог компликованог случаја.
 

Одговор Тужилаштва за организовани криминал Пи. бр. 74/15 од 23.12.2015. године

Допис Тужилаштву за организовани криминал од 25.12.2015. године