06. март 2015. године

 

Топлички центар одговорио РТС-у

 

  

Након позива одговорних за (не)поступање по захтевима за слободан приступ информацијама од јавног значаја у РТС-у1, који је уследио скоро годину дана од подношења првог захтева, да представници Топличког центра за демократију и људска права изврше увид у тражену документацију у просторијама јавног сервиса, подносилац захтева је упутио одговор следеће садржине:
 

Поштовани,
 

Имајући у виду да је од тренутка подношења нашег првог захтева за достављање информација од јавног значаја (25. март 2014.), до тренутка пријема дописа којим сте изразили спремност да испуните своју законску обавезу, протекло свега 344 дана, користим прилику да изразим задовољство професионалношћу и одговорношћу коју је руководство РТС-а овом приликом исказало.
 

Ваша ефикасност и брзина реаговања охрабрују и надахњују и тешко је отети се утиску да су уско повезани са чињеницом да смо пре свега 335 дана, 04. априла 2014. године, о истраживању финансијског пословања РТС-а, због којег су нам тражене информације и биле неопходне, обавестили председника Управног одбора РТС-а др Слободана Марковића и в.д. директора јавног сервиса Николу Миркова.
 

Наравно, околност да нам на 7 захтева за приступ информацијама од јавног значаја, од којих је последњи упућен 07. новембра 2014. године, нисте никада одговорили, ни на који начин не баца сенку на спремност јавног сервиса да изврши своје законске обавезе и грађанима, који имају право да знају све, у прописаном року од 15 дана достави тражене информације.
 

Међутим, имајући у виду решења Повереника за информације од јавног значаја од 19. и 22. децембра 2014. године, којим вам је наложено да нам доставите све тражене информације, као и члан 5. став 2. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, са жаљењем вас обавештавамо да нисмо у прилици да прихватимо позив да тражену документацију прегледамо у вашим пословним просторијама, већ од вас очекујемо да нам је доставите на начин који је означен у нашим захтевима.
 

Наше неприхватање вашег предлога не заснива се само на нашем праву да тражене информације добијемо поштом, већ и на фактичкој немогућности да посетимо просторије јавног сервиса због припрема завршног скупа на којем ће бити представљен извештај о финансијком пословању РТС-а, на основу бројних информација које су добијене из посредних и веродостојних извора.
 

Користим ову прилику да, у име Топличког центра за демократију и људска права, носиоца пројекта „РТС – НАШЕ ПРАВО ДА ЗНАМО СВЕ“, упутим позив председнику Управног одбора РТС-а, господину Зорану Поповићу, да узме учешће у округлом столу на којем ће бити представљени извештај и публикација, производ једногодишњег рада припадника грађанског друштва везаних за финансијско управљање и пословање републичког јавног сервиса. Округли сто ће бити одржан у 25. марта 2015. године, у Медија центру, Теразије 3, Београд, у периоду од 13 до 15 часова.
 

Драган Добрашиновић, Председник УО Топличког центра за демократију и људска права

_____________________

1Иако је на допису РТС-а датум 08.01.2015. године, Топлички центар је електронском поштом примио позив тек 04.03.2015. године.