31. јул 2010. године

 

Тадић подржао дупле функције

 

Председник Републике Србије Борис Тадић потписао је Закон о изменама и допунама Закона о Агенцији за борбу против корупције, иако му је Агенција за борбу против корупције саветовала да то не учини. Чедомир Чупић, председник Одбора Агенције, каже да му је жао што се председник Тадић оглушио о сугестије Агенције, али оцењује да ни у случају да спорни закон није потписан не би било много другачије. Како објашњава, председниково "не" омогућило би само "куповину времена" јер би владајућа коалиција могла да одуговлачи са доношењем измена закона.
 

Чедомир Чупић сматра да би владајућа коалиција, после усвајања амандмана Владана Батића на измене Закона о Агенцији за борбу против корупције, требало да се зове коалиција "За лични интерес и нашу Србију" јер је тиме довела у питање све демократске вредности: владавину права, поделу власти и омогућила селективну примену закона којом се доводи у питање Устав и равноправност грађана.
 

По његовим речима очигледно је у питању коалициони споразум којим они желе што дуже да се задрже на функцијама, а да их се у великом маниру одрекну непосредно пред изборе. Он тврди да су измене закона донели "стручњаци без савести заједно са глупацима". Власт је, како каже, показала "велику неискреност" према Агенцији јер је изневерила договор око закона, али и "ароганцију и аутизам" према грађанима и независним телима. Чупић каже да то што ради владајућа коалиција представља социјалну шизофренију у политичком животу.
 

Он је најавио да ће се крајем августа Агенција жалити Уставном суду Србије од којег ће тражити да се хитно изјасни о поменутим изменама закона. Поред тога Агенција ће обавестити ГРЕКО, ОЕБС и Одељење УН за борбу против корупције и криминала.
 

Чедомир Чупић предложио је Скупштини Србије да у старој згради парламента у Краља Милана у сали за пленарне седнице, која се не користи, отвори поставку „Музеја глупости“.