26. октобар 2010. године

 

Стагнација у борби против корупције

 

Према овогодишњем извештају организације Transparency International Србија спада међу земље које имају велике проблеме са корупцијом. Индекс перцепције корупције остао је исти као прошле године - 3,5. Прошле године Србија је била на 83. месту, а сада дели позицију од 78. до 84. места са Кином, Грчком, Колумбијом, Лесотом, Перуом и Тајландом.

 

Рангирано је 178 земаља и територија са распоном индекса од 1,1 (Сомалија) до 9,3 (Данска). Од земаља региона, Словенија је 27. са 6,4, Хрватска и Македонија деле 62. место са индексом 4,1, Црна Гора и Румунија деле 69. место са 3,7, а одмах иза њих са индексом 3,6 је Бугарска, на деоби 73. места. Лошије од Србије рангиране су Албанија (3,3 на 87. месту) и Босна и Херцеговина (3,2 на 91. месту).

 

Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија сматра да српска власт није спремна да се озбиљно супротстави корупцији. Према његовим речима, власт доношењем закона који су супротни Уставу и потврђеним међународним уговорима, игнорисањем постојећих антикорупцијских прописа и опструкцијом рада независних институција даје додатни подстицај корупцији.

 

Извршни директор Транспарентности Србија Немања Ненадић оценио је да је за успешнију борбу против корупције неопходно поштовање принципа правне државе.

 

„Док се свесно буду доносили закони супротни уставу, нижи акти супротни закону, нема успеха у борби против корупције”, изјавио је Ненадић на конференцији за новинаре у Београду поводом објављивања нове листе организације Transparency International.

 

Поред тога што је неопходно усвајати законе у складу са правним системом, њих је потребно и поштовати, казао је Ненадић и илустровао то чињеницом да су измене Закона о Агенцији за борбу против корупције пред Уставним судом, као и да је Комисија за заштиту права понуђача дуже од годину дана радила у незаконитом саставу.

 

Ненадић је указао и на постојање и проширење дискреционих овлашћења као у случају подстицања станоградње уз кршење Устава, закона и међународних споразума, те на недостатак контроле трошења буџета пошто Државна ревизорска институција нема одговарајуће капацитете.

 

Председница Савета Владе Србије за борбу против корупције Верица Бараћ оценила је да Србија назадује у борби против корупције јер се закони не примењују и није омогућен рад независним институцијама.

 

„Очигледан доказ назадовања у борби против корупције је све већи утицај извршне власти на рад независних институција и медија”, рекла је Бараћ агенцији Бета. Она је као примере навела урушавање Комисија за заштиту конкуренције избором нових чланова, као и цензуру информација које се односе на продају Телекома Србија.

 

„Медији не објављују стручна мишљења о лошим последицама одлуке да се прода Телеком већ свакодневно лицитирају на шта ће бити потрошене паре од те продаје”, рекла је Бараћ.

 

Власт је, према њеним речима, демонтирала све институције које није могла да контролише.

 

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је данас да борба против корупције у Србији мора бити премештена са „папирног терена” у реално стање како би се остварио успешан резултат у тој области.

 

Шабић је поводом објављивања извештаја организације Transparency International о корупцији у земљама Европе и света, оценио да усвојени закони и конвенције не могу имати ефекта без системски организоване борбе против корупције.

 

Corruption Perceptions Index 2010