25. март 2015. године

 

РТС – наше право да знамо све

 

  

У Медија центру у Београду одржан је завршни скуп у оквиру пројекта пројекта „РТС – наше право да знамо све“, који су реализовали Топлички центар за демократију и људска права, Ужички центар за људска права и демократију и група невладиних организација, чланица Коалиције за надзор јавних финансија, уз подршку Фондације за отворено друштво.
 

Представљајући резултате истраживања, који су објављени у публикацији „РТС – Наше право да знамо све“, Драган Добрашиновић, предедник УО Топличког центра за демократију и људска права, је нагласио да је истраживање на убедљив начин потврдило основаност бројних сумњи везаних за управљање РТС-ом и финансијско пословање ове установе.
 

Према његовим речима, пословни губици, који су у 2013. години износили 2,6 милијарди динара, некомпетентност и неодговорност Управног одбора, дисбаланс моћи у корист генералног директора, недостатак јасних интерних процедура контроле и утврђивања одговорности, подложност политичким утицајима, непостојање транспарентних процедура у креирању копродукција и избору програма независних продукција, одсуство било каквог учешћа јавности, кључни су проблеми који се одражавају на управљање РТС-ом.
 

Проф. др Мирослав Прокопијевић, говорећи о економским аспктима рада РТС-а, је указао да РТС врати тек једну шестину онога што инвестира и да нема оправдања за постојање овакве установе. Он је издвојио неколико кључних проблема у функционисању РТС-а. Већи проблеми су јавне набавке, производња програма, независне продукције и рекламе, док су мањи проблеми структура запослених, сукоб интереса, кредити и награде.
 

Миша Бркић, уредник Новог нагазина, је мишљења да је РТС заробљеник прошлости и рекао је да га Јавни сервис подсећа на неку врсту „медијског етнографског музеја“ или „медијско одељење Српске академије наука и уметности”. Што се тиче начина пословања РТС-а, он каже да не види разлику између Јавног сервиса и јавног предузећа, и наглашава да се само ради о лукавству ума оног ко је смислио кованицу „јавни сервис”.
 

Представници РТС-а, чије је присуство на завршном скупу било најављено, су неколико сати пре почетка одржавања скупа отказали учешће.
 

Драган Добрашиновић - Представљање извештаја о финансијском пословању РТС-а

 

 
   

Мирослав Прокопијевић - Економски аспекти рада РТС-а

   

 
   

Миша Бркић - Одговорност јавног медијског сервиса према грађанима