18. фебруар 2010. године

 

Прекршајне пријаве против 11 министара

 

Због неправилности у трошењу буџетских средстава које су објављене у Извештају о финансијској ревизији завршног рачуна буџета Републике Србије за 2008. годину, Државна ревизорска институција поднела је прекршајне пријаве против 19 одговорних лица, међу којима су шест садашњих и пет бивших министра у Влади Србије.
 

Прекршајне пријаве су поднете против министра трговине и услуга Слободана Милосављевића, министра за Косово и Метохију Горана Богдановића, министра просвете Жарка Обрадовића, министра здравља Томице Милосављевића, министра културе Небојше Брадића и министра животне средине и просторног планирања Оливера Дулића.
 

Прекршајне пријаве поднете су и против Саше Драгина, док је био на функцији министра за заштиту животне средине, бившег министра културе Војислава Брајовића, бившег министра трговине и услуга Предрага Бубала, бившег министра просвете Зорана Лончара и бившег министра за Косово и Метохију Слободана Самарџића.
 

Због прекршаја Закона о буџетском систему, пријаве су поднете и против једног бившег и три садашња секретара у министарствима, као и против три бивша и једног садашњег директора републичких управа у Влади Србије.
 

Прекршајни поступци покренути су против садашњег секретара у Министарству економије и регионалног развоја Александре Поповић, бившег секретара у том министарству Александра Тодоровића, као и државног секретара у Министарству рада и социјалне политике Зорана Мартиновића.
 

Прекршајне пријаве су поднете и против Ивана Маричића, бившег директора Управе за трезор у Министарству финансија, бившег директора Управе за заједничке послове републичких органа Мирјане Николић, садашњег директора Управе за заједничке послове републичких органа Новице Антића, као и бившег директора Републичке дирекције за имовину Републике Србије.
 

Сви они су осумњичени да су ненаменски трошили средства из буџета Републике Србије, а Државна ревизорска институција је уз пријаве надлежном суду поднела и одговарајуће доказе против осумњичених функционера.