12. децембар 2013. године

 

Предузећа за прављење дугова и богаћење другова

 

  

Подаци из финансијских извештаја јавних предузећа показују да је готово половина њих 2012. годину завршила са губицима и они износе око 60 милиjарди динара, речено је на скупу одржаном у Прес центру Удружења новинара Србије у организацији портала Пиштаљка.
 

Уредник портала Пиштаљка Владимир Радомировић рекао jе да су за потребе њиховог истраживања, чији су резултати представљени у публикацији "Tранспарентност у раду jавних предузећа", послали захтеве са питањима на адресу 60 jавних предузећа, али да jе доста њих одбило да достави одговоре. Неки од њих су као разлоге за то навели да су подаци о раду и програму пословања тих јавних предузећа пословна таjна. Према његовом мишљењу, први корак ка транспарентности у раду јавних предузећа био би обjављивање података о њиховом раду на саjтовима тих предузећа.
 

Драган Добрашиновић, председник Tопличког центра за демократиjу и људска права, истакао jе да jавна предузећа у Србиjи по свом карактеру нису пословни већ политички субјекти и да је то суштина нашег проблема. Према његовим речима, руководства јавних предузећа нису фокусирана на постизање добрих пословних резултата, већ на одбрану партиjских и личних интереса. Решење види у изласку државе из власништва у оним предузећима за чију приватизацију постоје услови и интересовање, као и у деполитизациjи и професионализациjи менаџмената jавних предузећа. Коментаришући пословање Србијагаса, а на основу извештаја Државне ревизорске институције за који каже да нико не жели да га чита а нарочито не они чија је обавеза да процесуирају злоупотребе у јавним финансијама, он је рекао да из те ситуације морамо да имамо јасан епилог: "Или је Србија правна држава или је Душан Бајатовић на слободи".
 

Извршни директор Фондације за отворено друштво, која је подржала реализацију овог пројекта, Јадранка Јелинчић рекла је да би Влада Србије требало да буде та која контролише рад јавних предузећа и годишње подноси извештај парламенту. "Нити је она то икада урадила, нити је парламент тражио тај извештај да би се видело како јавна предузећа раде и зашто раде на начин на који раде“, рекла је Јадранка Јелинчић, додавши да је питање да ли су јавна предузећа уопште предузећа или су инструменти за куповину социјалног мира, стварање популистичке политике и банке за финансирање политичких странака.
 

Вршилац дужности директора JKП Градско стамбено Београд Веселин Mарковић истакао jе да то предузеће успешно послуjе и без губитака и кредитног задужења. Oн jе указао да jе веома важно да не нађе начин да се менаџмент тих компаниjа одупре захтевима оснивача, коjи траже пренос добити са предузећа на оснивача и додао да jе то предузеће успело у томе, тако што jе формирало књиговодствене картоне зграда, што jе онемогућило одлив новца из тог предузећа.
 

Саветник у Mинистарству привреде Душан Павловић jе, коментаришући примедбе, наjавио да ће то министарство предложити нови закон о jавним предузећима, коjи ће захтевати већу стручност и да руководиоци тих предузећа имаjу одговараjуће лиценце за рад. Tаj закон би требало да буде усвоjен током следеће године.
 

На скупу су говорили и овлашћени државни ревизор Маринко Вранковић и асистент директора ЈП Нуклеарни објекти Србије Сунчица Митић.

 

 

Снимак Округлог стола "Tранспарентност у раду jавних предузећа" можете погледати на http://webtv.rs/play/62110/.