30. јун 2015. године

 

Посртање државе у приватизацији медија

 

  

Измене Закона о јавном информисању које је усвојила Скупштина Србије и којима је рок за приватизацију медија померен са 01. јула на 31. октобар, још један су показатељ неодговорности, недоследности и неозбиљности државе.
 

Уместо да спроведу законске одредбе које су сами предложили и усвојили, представници највиших органа власти, Владе и Народне скупштине, определили су се за опробани рецепт одлагања, релативизовања и обесмишљавања кључних реформских корака у области јавног информисања.
 

Остављајући привремено по страни питање да ли су Влада и скупштинска већина заиста опредељени за излазак државе из власништва у медијима, Коалиција за надзор јавних финансија указује да је одлука о пролонгирању рокова за приватизацију поигравање са јавним добром чију ће цену, која се мери милионима евра, поново плаћати грађани Србије.
 

Тако ћемо, уместо да од надлежних добијемо одговоре на легитимна питања јавности, попут оних која се односе на разлоге за једногодишње одлагање приватизације Политике, ничим објашњеног изузимање државног удела у Вечерњим новостима из процеса приватизације медија, приватизације и већ приватизованог дела Студија Б, добити нове ребалансе буџета и додатне, апсолутно непотребне и неоправдане трошкове.
 

Подсећамо да приватизација медија није сама себи циљ, већ да је она инструмент који треба да допринесе оздрављењу медијске сцене у Србији и подизању њеног квалитета. Одлагањем приватизације, Влада и Скупштина Србије су, дакле, успели да грађанима сервирају најгоре решење по највишој цени.
 

Околност да је посртање и самосаплитање државе и у приватизацији медија очекивано, не чини ситуацију ни мало подношљивијом нити прихватљивијом. То је, напротив, разлог више да стручна јавност и заинтересоване стране, кроз конструктиван притисак на надлежне институције, спрече да ово буде само једно у низу одлагања које ће у потпуности обесмислити медијску сцену у Србији.