05. децембар 2014. године | Извор: Јужне вести

 

Поново намештен конкурс за медије у Нишу

 

  

И поред јасне забране поделе новца медијима мимо посебног конкурса, како пропосује нови Закон о информисању, нишке власти настављају да новац грађана додељују на тендерима чији је исход унапред познат.
 

Правдајући се да је реч само о наставку раније започетог поступка, који је обустављен јер "су све пристигле понуде биле неприхватљиве", градска Управа за културу је 19. септембра, пуних месец дана од ступања на снагу новог Закона, расписала јавну набавку за "информисање од значаја за Град Ниш".
 

Комисија састављена од кадрова СНС и службеника градске управе добила је задатак да одабере најјефтинију понуду "дневних штампаних медија" који су вољни да за 3 милиона динара објављују информације о активностима градских власти, градске огласе и саопштења најмање 25 пута месечно и то на "насловној, 2, 3. и 14. страни".
 

Поред чињенице да су Народне новине јужно од Београда једине дневне новине, управо у том медију се годинама уназад текстови који су предмет јавне набавке објављују тачно на 2, 3. и 14. страници.
 

Градоначелник Зоран Перишић је одбио да одговори због чега је су баш те странице постављене као услов, а уместо одговора поставио је питање.
 

Зашто вам смета 14. страна? Да ли би било боље да је на 12. или на 10. страни? - упитао је Перишић.
 

Ни начелник градске Управе за културу Небојша Стевановић није знао да објасни како су одабране те странице и да ли то има везе са тим што Народне новине информације о активностима градских власти објављују управо тамо.

Стварно нисам размишљао о томе зашто је баш 14. страница. Можда има везе са тим што сте рекли, али стварно не видим ништа лоше у томе - каже Стевановић.
 

Спорна процедура?
 

Поред указивања на кршење новоусвојеног Закона о информисању, председник Коалиције за надзор јавних финансија Драган Добрашиновић сматра да "простора за сумњу" има управо због критеријума.
 

Он указује на то да су услови по којима је поступак спроведен у потпуности прилагођени једном, унапред познатом понуђачу, што је, како оцењује, у супротности и са Законом о јавним набавкама.
 

По његовом мишљењу овакав начин расподеле новца је "класична de minimis државна помоћ" за коју треба испитати оправданост.
 

За почетак, било би добро да градоначелник Ниша објасни због чега кроз фингирање јавне набавке додељује озбиљна финансијска средства једном медију и који се јавни интерес тиме задовољава - каже Добрашиновић.
 

Комплетан текст можете прочитати на интернет порталу Јужне вести.