15. јун 2015. године

 

Питања председнику Владе Србије о приватизацији медија

 

  

Како је и поред дуго и помпезно најављиваног изласка државе из власништва у медијима (законом прописани рок 01. јул 2015.), очигледно да овај процес неће бити окончан благовремено и транспарентно, Коалиција за надзор јавних финансија од председника Владе Републике Србије тражи хитне одговоре на следећа питања:
 

1. Да ли Република Србија одустаје од примене сопствених законских одредби које за циљ имају подизање нивоа медијских слобода и ограничавање утицаја власти на медије?
 

2. Да ли је разлог за неспровођење законских обавеза везаних за приватизацију медија политичка одлука или административна и техничка неспособност да се законом прописани процес доведе до краја?
 

3. Да ли ће бити утврђена одговорност припадника Министарства привреде, Агенције за приватизацију и локалних самоуправа за опструирање процеса приватизације медија и угрожавање јавног интереса у области информисања грађана?
 

Подсећамо председника Владе да недоследност у примени законских одредби, изузимање појединих субјеката приватизације из овог процеса у последњи час и непостојање чврстог плана познатог најширој јавности, воде ка већ виђеним сумњивим приватизацијама са фаталним последицама по друштво.
 

Такође подсећамо да су медијска јавна предузећа, која најзад иду у неминовну приватизацију, деценијама стварана и одржавана новцем грађана ове земље. Због тога грађани имају пуно право на увид у процес продаје и избор и рад нових власника који ће користити јавна добра (радиодифузну фреквенцију) и учествовати у јавном информисању.
 

Имајући у виду околност да су излазак државе из власништва у медијима и драстично смањивање контроле извршне власти над медијима неопходан предуслов за подизање нивоа медијских слобода, без којих су све слободе доведене у питање, од председника Владе не очекујемо само брзе одговоре, већ и хитну реакцију која води ка примени Закона о јавном информисању и медијима и окончању процеса приватизације у овој области.