23. октобар 2011. године

 

Пет питања за премијера Цветковића

 

  

Господине Цветковићу,

пошто ни након два саопштења и отвореног писма које Вам је упутила група невладиних организација, а које се односе на начин на који министарство на чијем сте челу приступа изради Нацрта измена и допуна Закона о јавним набавкама, нисте пружили икакво јавно образложење, Коалиција за надзор јавних финансија тражи да јавно одговорите на следећа питања:
 

1. Да ли можда, због буке испред седишта Владе, која је постала свакодневна појава у последњој години Вашег мандата, нисте чули оштре реакције грађанског друштва, стручне јавности и представника Европске уније на исхитреност и нетранспарентност у изради Нацрта измена и допуна Закона о јавним набавкама, те је то разлог због којег не одговарате на изречене јавне критике?
 

2. Да ли је тачно да је донета политичка одлука да се до краја октобра 2011. године окончају активности Министарства финансија на изради Нацрта измена и допуна Закона о јавним набавкама и да, противно демократским и европским принципима заинтересованим странама, стручној јавности и грађанском друштву не буде пружена прилика да на одговарајући начин учествују у конципирању овог системског закона?
 

3. Да ли је трка са временом и потпуно искључивање јавности из процеса припреме Нацрта измена и допуна Закона о јавним набавкама последица политичке одлуке да се јавне набавке током изборне кампање ставе ван сваке институционалне и одговарајуће контроле јавности и на тај начин изврши још један удар на српске јавне финансије?
 

4. Да ли је тачно да је Влада Републике Србије, чији сте председник, у току трајања овог мандата одустала од борбе против корупције у јавним набавкама?
 

5. Да ли сматрате да је могуће сачувати политички легитимитет и истовремено игнорисати глас грађанског друштва и оправдани интерес јавности да учествује у процесу креирања једног од најважнијих закона из области јавних финансија?
 

Господине Цветковићу, у нади да ћете овог пута ипак чути и разумети поруке дела грађанског друштва ангажованог у борби против злоупотреба и корупције у области јавних финансија, још једном Вас подсећамо да мандат који сте добили од грађана подразумева испуњавање општих друштвених циљева, а не задовољавање парцијалних, краткорочних интереса уочи предстојећих избора.