28. фебруар 2013. године | Извор: Радио Слободна Европа

 

Прекршајне пријаве ДРИ - Парк природе Мокра Гора

 

  

Државни ревизор у Србији поднео је подужи извештај са утврђеним неправилностима рада државних органа, јавних и других предузећа, и на основу тога поднео пријаве надлежним судовима. Међу њима нашла се и пријава за ситније прекршаје на Мокрој Гори, чији је директор а делимично и власник чувени редитељ Емир Кустурица. Ништа не би било чудно, да се он, за разлику од неколико министара, амбасадора и других високих државних службеника против којих је такође поднета пријава, није огласио у јавности са саопштењем да подноси разне оставке и одустаје од сарадње са државом.
 

Након што се појавио извештај државног ревизора у коме су између осталог утврђени прекршаји у предузећу Мокра Гора, директор Емир Кустурица, против кога су поднете прекршајне пријаве, обавестио је јавност да подноси оставку не само на место директора тог предузећа већ и на место председника Скијашког савеза Србије, а најавио да неће тражити нити примати помоћ за организацију Филмског и музичког фестивала "Кустендорф" као и да из Министарства културе повлачи молбу за доделу средстава за снимање играног филма "Љубав и рат".
 

Државни ревизор Радослав Сретеновић, чији је извештај на стотине страница утврдио у многим министарствима, локалним самоуправама, предузећима, разне неправилности, и у четвртак је објашњавао „случај Кустурица“:
 

„Ми у току ревизије нисмо утврдили да је злоупотребљен положај, да је извршена проневера ни да је ненаменски трошен новац. Против господина Кустурице поднете су две пријаве, једна за привредни преступ, друга као захтев за покретање прекршајног поступка. Обзиром да се ради о кршењу закона из области јавних набавки, ради се о више уситњених јавних набавки по разним рачунима чији износ је преко 800.000 динара што је по нама сасвим оправдано да није испоштован Закон о јавним набавкама. Када је у питању пријава за привредни преступ ради се о неизвршеном попису имовине Националног парка Мокра Гора", навео је Сретеновић.
 

Државни ревизор одбио је да коментарише реакцију Емира Кустурице:
 

„Не желим да коментаришем више никакве изјаве. Против свих лица, против којих је ДРИ поднела пријаве, сада је надлежан суд, видећемо шта ће он рећи“, рекао је Сретеновић.
 

Драган Добрашиновић из невладине организације Коалиција за надзор јавних финансија коментарише извештај о Мокрој Гори:
 

"Кад су у питању прекршаји који су пронађени, они су у парку ’Мокра Гора’ углавном књиговодствене природе: нека имовина није укњижена, неки џипови нису укњижени и највећи прекршај јесте прекорачење у рачунима за телефоне. То је око неких 700.000. Важно је рећи да нису у питању никакве тешке злоупотребе, нема никаквих проневера. Оно што ја видим, у питању су само књиговодствене грешке које је чак могуће отклонити, то не представља неки велики проблем. Кад је у питању одговорност, то наравно јесте нешто што носе сви јавни функционери. Кустурица јесте директор Парка природе ’Мокра Гора’ и наравно да је дужан да уради све да се ствари у његовом предузећу, његовој фирми одвијају на један регуларан начин. Претпостављам да ће тако бити и у будућности“.
 

Рођен у Србији
 

"После осмогодишњег рада на реализацији социјално еколошког пројекта који је започет у 'Мокрој Гори' и Србији, врло тешко доживљавам да се огромни напори на реализацији тог пројекта сведу или, прецизније речено, подигну на ниво одговорности код судије за прекршаје", реаговао је Кустурица, додавши да се у Србију доселио 2002. године и заволео је „као да је у њој рођен“.
 

Ми бисмо додали да је он Србију заволео још много, много раније, још у време Слободана Милошевића. Он ипак сарадњу са тим председником заборавља и сада помиње добру сарадњу „најпре са администрацијом Војислава Коштунице, а потом и Бориса Тадића“.
 

Да ли је реакција Емира Кустурице само љутња дугогодишњег мезимца свих власти који је навикнут да добија оно што хоће, па, како пишу медији и џипове од Безбедносне информативне агенције, поклон који се нашао на списку неевидентираног поседа, питали смо Немању Ненадића из Транспарентности Србије:
 

„Мислим да су бурне реакције на ревизорски извештај и сада и ранијих година, нарочито на почетку прве године када се извештај појавио, пре свега последице тога што до сада нису овакви контролни организми нису функционисали или нису уопште постојали. Због тога се прозвани осећају веома погођени. Моје дубоко уверење је да ће, без обзира на слабости, систем контроле јавних финансија у Србији бити све јачи и да ће све већи број институција бити подвгрнут надзору било од стране ревизора, било од других", каже Ненадић.
 

На подужем списку оних против којих су поднете прекршајне пријаве су и министри, амбасадори, високи државни чиновници. Оставку је поднео једино Кустурица који је , како су домаћи медији то разумели, у свађи са Србијом.
 

“Зато што је Кустурица познат као уметник који је успео да се умили свим властима од Милошевића преко Коштунице до Бориса Тадића, тако да је ово што се сада десило очигледан доказ да није успео да направи пакт са новом владом у Србији јер да се то десило не би било ни тог извештаја нити би Кустурица подносио оставку. Очигледно је да он, човек, просто бежи од закона“, каже Тома Марковић, коментатор е-новина.
 

Подсетимо, против Кустурице је у БИХ најављена кривична пријава због неких поступака у изградњи Андрићграда али и постављено питање основа за његово већинско власништво тог дела БиХ. До сада је Кустурица, који је угошћавао у својим објектима све досадашње председнике али, руку на срце, и доводио уметнике светског гласа, реаговао изјавама попут оне `они мене дрвљем - ја Дрвенград, они мене каменом - ја Каменград`. Како ће се завршити ова епизода са оставкама , да ли коначним разлазом или склапањем примирја, остаје да се види.


 

Радио Слободна Европа
 

Loading the player..