09. новембар 2011. године

 

Реформа јавних набавки - Контролом против корупције

 

  

У Медија центру у Београду одржан је oкругли сто у организацији Коалиције за надзор јавних финансија и Програма Уједињених нација за развој UNDP Србија. Скуп је отворила Mysun En Natour (UNDP), а учесници округлог стола били су: Драган Добрашиновић (Коалиција за надзор јавних финансија), Предраг Јовановић (директор Управе за јавне набавке), Родољуб Шабић (Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности), Чедомир Чупић (члан Савета Агенције за борбу против корупције), Мирослав Прокопијевић (Институт за европске студије), Немања Ненадић (извршни директор Транспарентност Србија), Милан Ковачевић (консултант за страна улагања) и Мијат Лакићевић (заменик главног уредника Новог магазина).
 

Изменама закона о јавним набавкама, који би требало да уреди поље јавних финансија, предвиђа се укидање постојеће Управе за јавне набавке и централизација тог система, чиме би се отворио простор за већу корупцију, истакли су учесници округлог стола.
 

Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија сматра да држава, под изговором да нам треба централно тело, жели да укине једину контролну институцију и да је ово последњи покушај "клептоманске олигархије" да направи још једну пљачку и добије изборе. Према његовим речима, неопходно је јачати Управу за јавне набавке, а не укидати је.
 

Предраг Јовановић, директор Управе за јавне набавке, тврди да су јавне набавке главни извор системске корупције и да би зато измена регулативе требало да буде приоритетан посао. "У стратегији о развоју јавних набавки наведено је двадесетак механизама како се изборити с корупцијом и сузбити је, али тога после у акционом плану нема", рекао је Јовановић. Он је истакао да су рокови за поједине активности постављени за последњи квартал наредне године, што, како је нагласио, довољно говори о хитности акционог плана. Да је у питању и те како осетљива ствар потврђује податак о количини новца који се врти у јавним набавкама.
 

Чедомир Чупић је нагласио да у оквиру економског система јавне набавке имају посебно место, јер од тога како се то троши зависи развој економије, привреде и свега што подстиче развој. Он сматра да јавним набавкама треба дати посебан значај, јер ако би се ту увео ред, увео би се и у друге области.
 

Мирослав Прокопијевић наглашава да су јавне набавке најобимнија економска активност државе и да у европским земљама апсорбују и до 15 одсто националног дохотка. Код нас, напоменуо је он, можемо да рачунамо да су јавне набавке у висини од 10 одсто БДП-а и да није ни чудо, када се зна колике су крађе, да инвеститори не желе да дођу и улажу у Србију.
 

Према речима Немање Ненадића главни проблем са јавним набавкама нису тендери, већ питање планирања, као и реализација уговора. "Нема назнака да Министарство финансија спроводи реформе јавних набавки. Поставља се и питање ко контролише реализацију уговора" - рекао је Ненадић и истакао да је и проблем што се и оно мало откривених неправилности не кажњава.
 

Један од проблема у вези с корупцијом јесте и њена непредвидивост. "Проблем код корупције јесте што нешто морате купити ако уђете у неки простор где влада велика корупција, а не знате колико ћете платити и то је најрискантније за неког одговорног инвеститора", рекао је консултант за страна улагања Милан Ковачевић.
 

Снимак округлог стола: Реформа јавних набавки – Контролом против корупције