07. јун 2011. године

 

Округли сто "Досије корупција"

 

  

У Медија центру у Београду одржан је Округли сто на којем је представљен први број часописа "Досије корупција".
 

Покретање часописа је део пројекта "Отворено о корупцији: На путу ка ефикасним антикорупцијским политикама" који реализује Топлички центар за демократију и људска права у сарадњи са Удружењем Пиргос, Ужичким центром за људска права и демократију и Тимочким клубом, уз подршку Фонда за отворено друштво.
 

На Округлом столу говорили су Драган Добрашиновић (Коалиција за надзор јавних финансија), Родољуб Шабић (Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности), проф. др Зоран Ивошевић, (Универзитет Унион), проф. др Мирослав Прокопијевић (Институт за европске студије) и Миодраг Милосављевић (Фонд за отворено друштво).
 

По речима Драгана Добрашиновића, генератор и извор корупције је извршна власт, а после власти, развој системске и озбиљне корупције подстиче и правосуђе, "реформисано на овај наопаки и наказни начин". Он је указао да је у борби против системске корупције веома важна улога грађанског друштва, које међутим, колико год се трудило, у овом тренутку нема јасне и артикулисане одговоре на копрупцијске изазове.
 

На издавање "Досијеа корупција" Коалицију су, како је објаснио, мотивисали они који су сајтове чија израда кошта 500 евра плаћали 30.000 или 25.000 евра или "они који непостојеће сајтове плаћају 30.000 евра. "Они који за седам или десет дана оглашавања на турниру за један плакат плаћају пола милиона евра и који кажу да је све то нормално и логично, они који за један софтвер, чији садржај нама није доступан, плаћају преко милион евра", прецизирао је Добрашиновић.
 

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је да је обрачун са корупцијом постао егзистенцијалан задатак који захтева ангажовање свих друштвених ресурса. Он је истакао да је информација у рукама грађана важно, али не и најјаче средство у борби против корупције, наводећи да је много јаче средство чињеница да постоји проблем доћи до информације од јавног значаја. "Чим је неко рекао да је нешто тајна, то је у интересу јавности и индикативно", навео је Шабић.
 

Проф. др Зоран Ивошевић рекао је, говорећи о корупцији у правосуђу да је присуство корупције у тој области забрињавајуће. "Стање корупције у правосуђу је у обрнутој сразмери са владавином права и правном државом", оценио је Ивошевић осврћући се на стање у тој области пре, током и након општег избора носилаца правосудних функција.
 

Проф. др Мирослав Прокопијевић, говорећи о економској страни корупције, рекао је да та појава разара друштво, тера инвеститоре и много "кошта". По његовој оцени, кључ за борбу против корупције је држава, а извршна власт је најодговорнија јер својим механизмима зауставља "истраге озбиљних случајева".
 

Миодраг Милосављевић, говорећи о улози грађанског друштва у борби против корупције, истакао је да се сваки динар уложен у борбу против корупције вишеструко враћа и да ће Фонд за отворено друштво радити на томе да се антикорупцијска заједница и даље шири.


 

Досије корупција - бр. 01-2011

Драган Добрашиновић - Зашто "Досије корупција"?

Мирослав Прокопијевић - Корупција: Економска страна

Зоран Ивошевић - Корупција у правосуђу и правосудни систем

Данило Шуковић - Корупција у процесу приватизације у Србији

Оливера Јовићевић - Двадесет неразрешених случајева корупције

Немања Ненадић - Законодавни оквир за борбу против корупције у Србији

Родољуб Шабић - Интервју: Грађани више гладни правде него истине

Божо Стојановић - Узроци и последице корупције и антикорупцијске мере - поуке из литературе