21. мај 2014. године

 

Одрживи развој и слободно тржиште

 

  

У организацији Центра за примењене европске студије, у Медија центру у Београду, одржана је прва од три тематске конференције посвећене положају и улози независних регулаторних и контролних тела у правном и политичком систему Републике Србије. Конференција је део пројекта „Независни државни органи у процесу европеизације Србије“, подржаном од стране Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду и Фондације за отворено друштво.
 

На конференцији су говорили: Срђан Ђуровић, директор Центра за примењене европске студије, проф. др Љубомир Маџар, професор Алфа универзитета у Београду, Драган Пенезић, секретар Комисије за заштиту конкуренције и Драган Добрашиновић, председник Топличког центра за демократију и људска права.
 

У оквиру теме Одрживи развој и слободно тржиште, представљени су резултати анализе степена независности три институције важне за ову област: Народне банке Србије, Комисије за хартије од вредности и Комисије за заштиту конкуренције. Предмет анализе поменутих независних тела су била три кључна аспекта независности: персонална независност, финансијска независност и оперативна независност.

 

 

Снимак комплетне конференције можете погледати на http://webtv.rs/play/67699/.