30. јануар 2011. године

 

Министре, лаж није одговор

 

  

Поводом изјаве државног секретара Министарства животне средине и просторног планирања Бојана Ђурића, датој Политици 29.01.2011. године, да портал "Очистимо Србију" још није довршен и да је за његову израду било понуда које су премашиле 40.000,00 евра, Коалиција за надзор јавних финансија обавештава јавност да је у питању још једна дезинформација којом министар Оливер Дулић, уз помоћ својих сарадника, покушава да прикрије део својих криминалних активности.
 

Не само да је нетачно да је једна од пристиглих понуда премашила 40.000,00 евра, већ то ни тероријски није могуће, с обзирома да се ради о јавној набавци мале вредности чији је максималан износ 2.900.000,00 динара без ПДВ-а, односно 3.422.000,00 динара са урачунатим ПДВ-ом. Крајње је необично да једном државном секретару, и то баш оном који је у име министарства, а по овлашћењу министра Дулића потписао уговор, није познато колика је максимална вредност јавне набавке мале вредности.
 

Наглашавамо да је уговор о изради веб портала "Очистимо Србију" закључен 22.04.2010. године. Према члану 5. Уговора пружалац услуга је био обавезан да услугу изврши у року од 30 дана од дана закључења уговора. Имајући у виду да је протекло више од осам месеци од дана када је уговорна обавеза морала бити испуњена, а да од 10. јуна 2010. године сајт није ажуриран, сасвим је јасно да је 2.561.013,00 динара плаћен посао који је могао да обави сваки мало информатички надаренији средњошколац.
 

Поред тога, питамо министра Оливера Дулића на основу којих критеријума је позив за подношење понуда за израду овог веб портала упућен фирмама "НАЦИОНАЛНА КЛАСА" из Београда, "МАНУФАКТУРА" д.о.о. из Суботице и "ЛОГИК ИНТЕРНЕТ" д.о.о. из Ниша. Шта је то што је баш ове фирме, међу стотинама других које се баве истом делатношћу, препоручило да на привилегован начин дођу до прилике да обаве овај “посао”?
 

Очигледно је да министар Дулић и његови сарадници, у недостатку било каквог смисленог одговора, покушавају да обманама скрену пажњу јавности са огољене чењењице да на бахат и криминалан начин располажу новцем грађана Србије. Због тога, Коалиција за надзор јавних финансија још једном јавно позива надлежно тужилаштво да хитно реагује и покрене кривични поступак против Оливера Дулића и других одговорних лица у Министарству животне средине и просторног планирања.