14. јун 2011. године

 

Кроз лавиринте јавних набавки

 

  

У Медија центру у Београду одржан је Округли сто "Кроз лавиринте јавних набавки" на којем су представљени резултати мониторинга јавних набавки у Министарству животне средине и просторног планирања, Народној банци Србије и ЈП "Скијалишта Србије" и публикација "Кроз лавиринте јавних набавки".
 

Публикација је део пројекта "За транспарентне јавне финансије: Грађански надзор јавних набавки" који су реализовали Топлички центар за демократију и људска права, Ужички центар за људска права и демократију и Међународни центар Улоф Палме, уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији и Фонда за отворено друштво.
 

На Округлом столу говорили су Драган Добрашиновић (Топлички центар за демократију и људска права), проф. др Мирослав Прокопијевић (Институт за европске студије), Марина Матић (Удружење тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије) и Милорад Бјелетић (Београдска отворена школа).
 

Представљајући резултате једногодишњег мониторинга у три републичке институције (Министарство животне средине, рударства и просторног планирања, Народна банка Србије и ЈП "Скијалишта Србије"), Драган Добрашиновић је рекао да су највеће неправилности забележене у Министарству животне средине, рударства и просторног планирања, и да се потврдило да је генератор и извор корупције извршна власт која је подржана од стране "наопако реформисаног правосуђа".
 

Мирослав Прокопијевић, говорећи о Корупцији у јавним набавкама, истакао је да су јавне набавке највећи извор корупције у данашњим земљама, јер се на њих издваја 10-18% националног дохотка. "Само су у неким земљама пензије по висини издатака испред јавних набавки. Зато су оне велики изазов за државне службенике и скоро нема земље у свету у којој нема бар мало корупције у овој области", истакао је Прокопијевић.
 

Према речима Марине Матић, да би се остварила ефикасна борба против корупције неопходно је да имамо ефикасно правосуђе, пре свега тужилаштво и судство, али је то у овом тренутку изузетно тешко. "Правосуђе се суочило са процесом реизбора. Судије и тужиоци немају гаранцију независности своје функције и да ли можемо очекивати од таквих судија и таквих тужилаца да се супротставе корупцији на највишем нивоу", пита се Марина Матић.
 

Милорад Бјелетић, говорећи о улози грађанског друштва у борби против корупције, истакао је да грађанско друштво има своје место у борби против корупције, али да у овом тренутку оно није на оном нивоу на ком би требало да буде.
 

Излагања учесника Округлог стола можете погледати на страни "Видео".