13. новембар 2013. године

 

Кривична пријава против Душана Бајатовића

 

  

И поред тога што су чињенице о драстичним кршењима закона и финансијским злоупотребама у Jавном предузећу "Србијагас" јавности познате месецима уназад, као и да су недвосмислено потврђене од стране Државне ревизорске институције у Извештају о ревизији финансијских извештаја и правилности пословања ЈП "Србијагас" Нови Сад за 2011. годину, надлежне правосудне институције нису предузеле никакве мере да одговорни буду изведени пред лице правде и адекватно кажњени.
 

Како ни околност да су извештајем надлежног државног органа утврђене финансијске злоупотребе у пословима који се мере десетинама милиона евра, у јавном предузећу чији пословни губици прелазе милијарду евра, није довољно јасан и снажан сигнал за надлежно тужилаштво да започне кривично гоњење, чланице Коалиције за надзор јавних финансија одлучиле су да против Душана Бајатовића, генералног директора овог предузећа поднесу кривичну пријаву због злоупотребе службеног положаја.
 

Користимо прилику да јавне тужиоце из Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду подсетимо да су на високе правосудне функције изабарани како би штитили правни поредак и процесуирали носиоце криминалних активности без обзира на њихов политички положај, финансијску моћ, друштвени утицај и партијску припадност, те да из њихове надлежности не може бити изузет нико за кога постоји сумња да је извршио кривично дело, а нарочито не они за које постоје озбиљни докази да су криминалне радње вршили користећи политичку моћ и заштиту.
 

Не дешава се, наравно, први пут да они који су од новца пореских обвезника плаћени да друштво штите од носилаца финансијских злоупотреба у јавном сектору, директно или индиректно одбијају да ураде свој посао. Међутим, околност да у јеку борбе против корупције тужилаштво игнорише доказе о драстичним кршењима закона и тешким финансијским злоупотребама једног политичара владајуће већине, искорак је у дрскости и беспризорности и представља отворену провокацију носиоцима антикорупцијских активности у држави и друштву.
 

Коалиција за надзор јавних финансија позива надлежне антикорупцијске институције и грађане Србије да пажљиво прате поступање Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду по кривичној пријави поднетој против Душана Бајатовића. Исход овог поступка пружиће јасне одговоре на питање да ли Србија има икакве шансе у борби против носилаца финансијских злоупотреба у јавном сектору, као и да ли се са оваквим тужилаштвом уопште може рачунати у борби против корупције и криминала у самом врху власти.
 

Кривична пријава против Душана Бајатовића

   

Повезани текстови: