08. октобар 2012. године | Извор: Медија центар Београд

 

Кад кажете... Буџет 2013: Математика и(ли) политика?

 

Зашто се о државном буџету у Србији увек одлучује прекасно? Мора ли да буде усвајан ретроактивно, и касније обавезно да се провлачи кроз ребаланс? Када је право време да почне планирање буџета за идућу годину, како се то ради, зашто немамо праве јавне расправе о томе, као ни о низу других кључних питања? Да ли кашњење и избегавање јавности служе баш маскирању неправилности и злоупотреба? Зашто тзв. буџетско рвање унутар Владе односи највише времена?
 

Како направити буџет за Србију 2013?
 

Буџет није само биланс прихода и расхода, него показује какву ће економску политику држава тј. Влада водити, колико одваја за инвестиције и које, шта ће да субвенционише и како, да ли планира да се задужује…Буџет није само математика, него пре свега политика.
 

Каква нам је економска политика, па и стратегија потребна, и како да буџет Србије буде одраз и израз те политике? Али, и како грађани да знају на шта се тачно троши новац који су држави дали као порез? Како државни буџет утиче на њихове кућне финансије?
 

У емисији "Кад кажете… Буџет 2013: математика и(ли) политика?" говоре:

- Милојко Арсић, професор Економског факултета у Београду, бивши саветник Премијера и бивши члан Савета Народне банке Србије;

- Милан Кнежевић, Потпредседник Асоцијације малих и средњих предузећа;

- Драган Добрашиновић, Топлички центар за демократију и људска права, Прокупље; Коалиција за надзор јавних финансија.
 

Какав нам је буџет неопходан за 2013. - без лажи и превара као досад? Нема ни развојног, него само буџета за преживљавање. Хоћемо ли најзад штедети, или ће држава економски раст подстицати тако што ће она да троши по старом? Да ли смо дошли до отпуштања запослених у јавној управи, до смањивања – не само замрзавања - плата и пензија, виси ли нам банкрот и даље над главом? И, од суштинске важности, да ли ће ММФ оверити буџет Србије за 2013?
 

Премијерно емитовање:
среда 10. октобар од 21:00 - ТВ Студио Б, Београд
 

Објављивање на интернет презентацији серијала:
четвртак 11. октобар у 10:00 - www.mc.rs/KadKazete
 

Серијал подржава Фондација за отворено друштво - Србија.