26. октобар 2011. године

 

Јавне набавке против јавног интереса

 

  

У Медија центру у Београду одржан је Округли сто на којем је представљен други број часописа "Досије корупција", под називом "Јавне набавке против јавног интереса".
 

Покретање часописа је део пројекта "Отворено о корупцији: На путу ка ефикасним антикорупцијским политикама" који реализује Топлички центар за демократију и људска права у сарадњи са Удружењем Пиргос, Ужичким центром за људска права и демократију и Тимочким клубом, уз подршку Фонда за отворено друштво.
 

На Округлом столу говорили су: Драган Добрашиновић (Топлички центар за демократију и људска права), Немања Ненадић (Транспарентност Србија), Миодраг Милосављевић (Фонд за отворено друштво) и Марко Савковић (Београдски центар за безбедносну политику).
 

"Влада Републике Србије је експлицитно одустала од борбе против корупције, јер је у Акционом плану предвидела да ће се против корупције у јавним набавкама борити пројектима који ће бити реализовани у последњем кварталу 2012. и првом кварталу 2013. године", рекао је Драган Добрашиновић из Топличког центра за демократију и људска права.
 

Поред тога истакао је да се измене и допуне Закона о јавним набавкама припремају у тајности, и да је њима планирано укидање Управе за јавне набавке која између осталог спроводи контролу јавних набавки и да закон неће моћи да се примењује првих годину дана јер неће бити донети подзаконски акти.
 

"Пошто имамо календар испред себе ми добро видимо да ће за неколико месеци у овој земљи бити избори и нама није нејасно да се овај закон доноси пре свега због избора и да овај закон неће моћи да се примењује због избора и да је потребно да имамо једно поље које је потпуно нерегулисано у периоду предизборне кампање да би неко сутра могао да обавља одређене послове без икакве контроле, пре свега институција, а и уз врло малу контролу грађанског друштва", рекао је Драган Добрашиновић.
 

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић указао је на две "забрињавајуће" чињенице у вези са припремом измена - а то су хитан рок и укидање Управе за јавне набавке зарад стварања тела за централизоване јавне набавке.
 

Према његовим речима из Акционог плана није јасно које институције треба да функционишу у новом систему, а сам план је у многим деловима неспроводив јер није јасно ко ће бити задужен за спровођење активности.
 

Стратегијом је, како је навео, на добар начин предвиђена борба против корупције, али у Акционом плану "од тога нема ништа" јер није видљиво како ће се те мере остваривати, као и како ће се сузбијати и грешке и озбиљне злоупотребе службеног положаја.
 

"Не види се како ће ово што је влада усвојила бити остварено и на који начин ће се сузбијати не само ситније грешке, нерегуларности, већ и озбиљне злоупотребе положаја", рекао је Ненадић.
 

Представник Фонда за отворено друштво Миодраг Милосављевић истакао је да је за унапређење система јавних набавки за почетак довољно применити постојеће прописе. Он је такође указао на то да се око 25 одсто новца у јавним набавкама велике вредности потроши у преговарачком поступку без објављивања позива, а ту се најчешће преговара само о једној понуди. Према процени коју је изнео у часопису "Досије корупција", реч је о износу од 650 милиона евра.
 

Марко Савковић из Београдског центра за безбедносну политику говорио је о пракси јавних набавки у сектору безбедности са посебним освртом на поверљиве набавке, односно набавке које су такве природе да би сазнање јавности о њиховом предмету угрозило безбедност грађана и државе.

 

Досије корупција: Јавне набавке против јавног интереса

Снимак округлог стола "Јавне набавке против јавног интереса"