27. септембар 2011. године

 

Измене Закона о јавним набавкама само уз учешће јавности

 

  

Коалиција за надзор јавних финансија, Транспарентност Србија и Пиштаљка позивају Министарство финансија да процес израде нацрта измена и допуна Закона о јавним набавкама учине видљивим и отвореним за представнике свих заинтересованих страна, стручну јавност и грађане.
 

Убрзане и од јавности скривене измене Закона о јавним набавкама нису пут који води до унапређења система јавних набавки. Напротив, то може бити опасна странпутица којом се долази до још већих проблема и слабљења и иначе недовољних контролних механизама у области вредној преко три милијарде евра на годишњем нивоу.
 

Да би циљеви дефинисани Стратегијом реформи јавних набавки били оствариви потребно је, пре свега, изменити и допунити од јавности дуго скривани Акциони план за њено спровођење а затим отворити процес израде нових законских решења за представнике свих заинтересованих страна (државе, привреде, стручне јавности и грађанског друштва), кроз учешће у радној групи и организовање јавне расправе о нацрту измена закона.
 

Уколико би поступило на тај начин, Министарство финансија би показало да му је стало до унапређења система јавних набавки, јачања контролних механизама и увећања транспарентности ради спречавања корупције и злоупотреба у овој важној области, али и суштинског остваривања европских стандарда који се односе на учешће јавности у креирању политика. Са друге стране, свака затвореност у процесу доношења одлука представља озбиљну опасност по легитимне интересе грађана Србије и отвара простор да уместо њих примат добију скривени парцијални партијски и финансијски интереси.