03. мај 2016. године

 

Хитно процесуирати одговорне за претње Шабићу

 

  

Коалиција за надзор јавних финансија захтева од полиције и тужилаштва хитно процесуирање одговорних за претње које су упућене Родољубу Шабићу, Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.
 

Претње којима се у Србији, у којој се фантомка и бејзбол палица уверљиво кандидују за њен заштитни знак, награђује доследност у борби за заштиту људских права и грађанских вредности, црвени су аларм на који друштво и институције не смеју остати без одговора.
 

Кукавички и фантомски напади на Родољуба Шабића више су од напада на једног човека и институцију коју он представља. Претње упућене Родољубу Шабићу директан су и бруталан удар на слободну мисао и истрајност у борби за демократију, нормалност и пристојност у овој земљи.
 

Брзо и ефикасно процесуирање одговорних и њихово привођење правди једини је одговор којим ће држава показати да не пактира и не кокетира са онима који Србију вуку ка дну амбиса. Свака друга реакција или нереаговање биће уједно и званична најава почетка „кристалне ноћи”, за коју ће одговорност сносити не они на чије су главе фантомке навучене, већ они који им те исте фантомке нису скинули и спречили ескалирајући терор и дивљање којем су грађани изложени.