05. јун 2015. године | Извор: Јужне вести

 

"Грешком" ненаменски потрошили 3 милиона од "Филмских сусрета"

 

  

Због тога што је новац намењен за закуп филмова за прошлогодишње Филмске сусрете Нишки културни центар без сагласности Министарства културе потрошио на опрему, Град ће највероватније новцем грађана морати да врати држави око 3 милиона динара. Из НКЦ-а кажу да "нису имали лоше намере".
 

За Филмске сусрете 2014. године, НКЦ је добио од Министарства културе 5 милиона динара, од чега је милион и по предвиђен за награде, 500.000 динара за набавку опреме, а 3 милиона за закуп филмова. Међутим, када је Министарство почетком ове године од управе НКЦ-а затражило ванредни финансијски извештај, испоставило се да су више од 2,7 милиона динара утрошили за набавку опреме, за коју су већ добили пола милиона, а за то нису ни тражили сагласност Министарства. Тиме су прекршили Уговор о суфинансирању.
 

Директорка НКЦ-а Бојана Симовић сматра да новац није ненаменски потрошен, јер "ненаменски потрошен новац значи да је новац потрошен за друге намене, а овај новац је потрошен за Филмске сусрете". Она у свом извештају Министарству објашњава да се ставка “закуп филмова” нашла у тексту пројекта "грешком запослених у НКЦ-у".
 

Како је навела, НКЦ је знао да се филмови чију је производњу финансирало Министарство више не закупљују, па су "сматрали да додељени новац могу потрошити на опрему" и нису тражили сагласност Министарства. Симовићева додаје и да у уговору са Министарством "нису били одређени тачни износи за сваку ставку понаособ", те да су у НКЦ сматрали да могу тај новац распоредити и на други начин.
 

Признајемо да је то можда била наша грешка, али напомињемо да нисмо хтели да ненаменски потрошимо новац, већ да на најбољи могући начин организујемо овај фестивал - наводи Симовићева.
 

Коментаришући цео случај, директорка НКЦ напомиње да су "њихове намере биле искрене, добронамерне и поштене, а никако у правцу ненаменског трошења", као и да ће се надају да ће Министарство имати разумевања јер "и поред најбоље намере нису у могућности да новац врате".
 

Министарство: За сваку промену неопходна сагласност
 

Ипак, у Министарству тврде да је НКЦ био у обавези да новац утроши за оно за шта га је и добио, а да је за сваку измену морао да тражи писану сагласност.
 

По Уговору су били дужни да нас у писаној форми путем анекса обавесте о евентуалним изменама, што они нису учинили, тако да су противно уговорним обавезама новац уместо за закуп филмова потрошили на закуп опреме. Дакле, извршили су пренамену средстава без наше сагласности - кажу у Министарству.
 

Грешку од 3 милиона плаћају грађани
 

Осим 2,7 милиона, НКЦ треба држави да врати и још око 307.000 динара који нису приказани финансијским извештајем и који се сматрају неутрошенима, тако да је укупни дуг НКЦ-а 3.011.908 динара.
 

Пошто је Град оснивач ове установе, Министарство културе се дописом обратило градској Управи за финансије, са молбом да се новац уплати у што скоријем року, иначе ће цео случај завршити на суду. Међутим, Бојана Симовић се нада "да неће доћи до принудне наплате јер ће то у потпуности паралисати рад ове институције".
 

Нама је Министарство одобрило 2,3 милиона за овогодишње "Филмске сусрете", тако да можда може да се направи пренамена средстава, да се тим новцем “пребије” то што смо направили тај превид, што не би угрозило ни одржавање предстојећих "Филмских сусрета". Ништа није коначно, треба да се седне да се види решење - каже Симовићева.
 

Симовићева каже да, када је реч о томе да ли осећа одговорност, "њена одговорност свакако постоји јер јој је таква функција, али се грешке свима дешавају, јер живи људи греше".
 

На констатацију новинара да ће та грешка пореске обвезнике стајати 3 милиона динара, колико НКЦ дугује држави, Симовићева каже да "прво, то није дуг него превид, а друго, то неће платити ни порески обвезници, ни Град, него ће се за то наћи неко решење на неком тројном састанку".