25. децембар 2014. године

 

Грађански надзор приватизације медија

 

  

Топлички центар за демократију и људска права и Ужички центар за људска права и демократију, уз подршку Фондације за отворено друштво, започели су реализацију пројекта "Грађански надзор приватизације медија у Србији".
 

Приватизација медија (прецизније: излазак државе из власништва у медијима) је камен спотицања од самог почетка медијских реформи у Србији после 2000. године. Тај процес транзиције власништва и припадајућих права у средствима информисања, са државе (на разним нивоима и појавним облицима – од Владе, преко локалних самоуправа, до јавних предузећа) на комерцијалне али и непрофитне, у сваком случају од државе независне субјекте, суштински је важан за развој наше земље не само због усклађивања са ЕУ, него првенствено ради спречавања директног утицаја извршне власти на јавно информисање грађана.
 

Нови сет медијских закона у Србији, усвојен августа 2014. године, за наредну годину орочио је завршетак приватизације медија и почетак пројектног финансирања јавног информисања.
 

Пројекат ће трајати до 31. октобра 2015. године, а о пројектним актвностима се можете информисати на страни "Грађански надзор приватизације медија у Србији".