24. децембар 2015. године

 

Грађански извештај о приватизацији медија

 

  

У Медија центру у Београду одржан је округли сто у оквиру пројекта „Грађански надзор приватизације медија у Србији“ који реализују Топлички центар за демократију и људска права и Ужички центар за људска права и демократију, уз подршку Фондације за отворено друштво. На округлом столу, на ком су представљени резултати мониторинга приватизацијe медија, говорили су Драган Добрашиновић (Топлички центар за демократију и људска права) и Владимир Радомировић (Пиштаљка).
 

На округлом столу је истакнуто да су се све бојазни стручне јавности и грађанског друштва, које су пратиле процес приватизације медија, показале су се као основане. Указивање на околности да је приватизација само параван за фиктивни пренос власништва са јавног на приватни сектор политички и финансијски повезаним лицима, убедљиво се обистињују у пракси. Куповина медија од стране субјеката који нису испуњавали законом прописане услове за учешће у процесу приватизације, куповина медија буџетским новцем, кршење закона од стране надлежних органа за спровођење поступка приватизације, примери су који потврђују изнете наводе.
 

Држава је формално изашла из већине медија (шта сте дешава са „Политиком“ и „Вечерњим новостима“?), али државни новац усмерен ка миљеницима политичке елите свих нивоа није. Очекивања да ће приватизација допринети равноправном положају медија и изједначавању шанси за приступ јавним фондовима намењеним информисању, у овом се тренутку показују као наивна и неоснована.
 

Политички утицај и контрола медија, који су у периоду јавног власништва над медијима апострофирани као један од кључних проблема и аргумената за приватизацију, надживљавају власничку трансформацију и појављују се у новим формама. У ситуацији у којој облик својине има математичку функцију варијабиле, политичка контрола остаје константа, која најгоре наслеђе прошлости држи на окупу.
 

Све у свему, приватизација медија је употпунила општу слику приватизационе агоније која притиска друштво последњих деценија. Околност да је у медијима, у односу на приватизације ван овог сектора, на битно другачији начин ангажован јавни интерес, потхрањује и оживљава све страхове проистекле из трауматичног вишедеценијског искуства подређивања друштва носиоцима политичке моћи и њиховим финансијско-пословним партнерима.
 

Грађански извештај о приватизацији медија (прелиминарна верзија)

 

Драган Добрашиновић - Грађански извештај о приватизацији медија

   

 
   

Владимир Радомировић - Тачка на ТАНЈУГ