10. фебруар 2010. године

 

Грађани управљају својим парама

 

Представници Коалиције за надзор јавних финансија одржали су конференцију за новинаре у Медија центру у Пироту на којој је представљен нови пројекат „Грађани управљају својим парама“ и план студијског путовања у Републику Бугарску.
 

Пројекат је финснсијски подржан од стране Института за отворено друштво у оквиру програма East East: Прекогранични партнерски Програм. Овај Програм подржава међународну размену искустава, идеја, знања, иновација и експертиза између организација цивилног друштва. Такође, подржава и акције из праксе које произилазе из те сарадње.
 

Једна од активности у оквиру пројекта „Грађани управљају својим парама“ је и студијско путовање чланова Коалиције за надзор јавних финансија у Бугарску које ће се реализовати у периоду од 21 – 26. фебруара, а oрганизација – домаћин ће бити Удружење Знање из Ловеча.
 

Циљ студијског путовања је увид у искуства бугарских општина у вези са учешћем грађана у планирању општинских буџета и начин на који се иницијативе грађана реализују у сарадњи са локалном самоуправом.
 

Општине које ће бити посећене током студијског путовања су Ловеч, Тројан, Севлиево.
 

Последњег дана посете планиран је састанак са члановима Парламента у Националној скупштини Републике Бугарске - предлагачима Закона за директно грађанско учешће у државној и општинској управи.