12. јануар 2012. године

 

Глас за закон - глас за корупцију

 

  

Упркос упозорењима и противљењима стручне јавности, грађанског друштва, Европске комисије. SIGME, OEBS-a и других међународних институција, Влада Републике Србије је на телефонској седници 30. децембра 2011. године утврдила Предлог измена и допуна закона о јавним набавкама.
 

Предлог који не садржи решења ни за један од горућих проблема у овој области, не предвиђа одговарајуће контролне механизме који би довели до спречавања злоупотреба, не доводи казнене одредбе у склад са висином причињене штете и којим се укида Управа за јавне набавке као самосталан орган, додатно подрива систем јавних финансија и широко отвара врата за још већу корупцију у јавним набавкама.
 

Утврђивање Предлога измена и допуна закона о јавним набавкама непосредно пред расписивање избора, упркос аргументима стручне јавности, грађанског друштва и међународних организација, јасно указује на праве мотиве аутора предложених решења. Очигледно је, наиме, да је овај пројекат који ће имати трагичне последице по српске јавне финансије, осмишљен у намери да се створи законодавна платформа за велику и неконтролисану предизборну пљачку јавних фондова од стране већинског партнера у актуелној владајућој коалицији.
 

За Коалицију за надзор јавних финансија је неспорно да је овај псеудозаконски пројекат по својој суштини инструмент за још једно брутално и беспризорно обијање државне касе. Због тога подсећамо народне посланике пред којима ће се овај текст наћи крајем јануара да свој мандат нису добили од неодговорне и дезорјентисане Владе и корумпираних министара, већ од грађана Србије чије су интересе дужни да штите. Упозоравамо изабране представнике грађана да ће свако ко у парламенту подигне руку за овакав штеточински предлог дићи руку за корупцију и уништавање српских јавних финансија.