11. март 2011. године

 

Дулићу, храбро пред лице правде!

 

  

Коалиција за надзор јавних финансија са нестрпљењем очекује кривичну пријаву коју је, поводом тврдњи да Министарство животне средине и просторног планирања намерава да и ове године за промоцију акције "Очистимо Србију" током одржавања тениског турнира "Serbia Open" потроши 23.600.000,00 динара, у име Оливера Дулића најавило министарство на чијем је челу.
 

Околност да је и министарству којим руководи Оливер Дулић, без обзира на приземан вокабулар којим је то саопштено, постало јасно да се истина о случајевима његовог расипништва и проневерама државног новца може доказати само на суду, помак је за који се Коалиција за надзор јавних финансија залаже већ дуже време уназад. Наравно, за Коалицију је неспорно да на оптуженичкој клупи, због тешких злоупотреба мора седети Оливер Дулић.
 

У намери да грађанима Србије у потпуности ставимо на увид информације које су нас на недвосмислен начин увериле да ће министарство које води Оливер Дулић и ове, као и у претходне две године износ од 225.000 евра потрошити управо на промоцију акције "Очистимо Србију" током одржавања тениског турнира "Serbia Open", на сајту Коалиције за надзор јавних финансија постављени су документи и изјаве које на то јасно указују.
 

У циљу утврђивања пуне истине, користимо прилику да Оливеру Дулићу поставимо неколико додатних питања:

  • Због чега је, ако није планирано да се 225.000 евра потроши на начин на који је Коалиција за надзор јавних финансија указала, Планом јавних набавки за 2011., као и за 2010. годину, предвиђено да ће ова набавка услуга бити обављена у преговарачком поступку без објављивања јавног позива (ознака 4 у плану набавки означава управо овај поступак)? На основу чега је, ако министарство унапред не зна за коју ће тачно промотивну активност бити потрошена поменута средства, познато да ће услуга бити прибављена у преговарачком поступку без објављивања јавног позива?
     
  • Немајући ни један разлог да сумњамо да ће преговарачки поступак без објављивања јавног позива бити, као и претходне две године, примењен на основу члана 24. став 1. тачка 3 Закона о јавним набавкама, који наручиоцу пружа могућност да примени ту врсту поступка уколико “због техничких, односно уметничких разлога предметне јавне набавке или из разлога повезаних са заштитом искључивих права, набавку може испунити само одређени понуђач”, постављамо питање којег су тачно понуђача министар Дулић и министарство на чијем је челу имали у виду? Да ли то можда, као и у претходне две године, опет није предузеће "NEWS WALL”, ексклузивни закупац огласног простора на турниру "Serbia Open"?
     
  • Да ли је којим случајем, и прошле године укупна сума од 20.000.000,00 динара плус ПДВ била предвиђена за све промотивне активности у оквиру кампање "Очистимо Србију", да би на крају сав новац завршио за промоцију ове акције на турниру "Serbia Open"?
     
  • Да ли му је познато да се износи у плану јавних набавки исказују без урачунатог ПДВ-а и да се самим тим предвиђени износ од 20.000.000,00 динара, приликом набавке увећава за 3.600.000 динара? Ако јесте, због чега министарство у саопштењу од 10. марта манипулише овим износом? Ако није, како је могуће обављати министарску функцију без елементарних знања о начину на који се планирају и реализују јавне набавке?

Подсећамо грађане Србије да је пре само нешто више од месед дана, 02. фебруара 2011. године, министар животне средине и просторног планирања изјавио да "не зна бољу особу" за промотивне активности заштите животне средине од тенисера Новака Ђоковића и додао: "Молим поготову оне који покушавају да нападну све оно што ми радимо – немојте да дирате акцију Очистимо Србију, јер је врло значајна и ове године ће бити настављена истим интензитетом" (извори Политика, Танјуг, Б92). Питамо се да ли је то министар у међувремену, не обавестивши о томе грађане Србије, одустао од промоције на коју је био толико поносан? Ако којим случајем јесте, позивамо га да јавно образложи због чега је то урадио.
 

У потпуности сигурни у своје тврдње и спремни да своје аргументе изложимо и суду јавности и српском правосуђу, охрабрујемо министра Дулића да против Коалиције за надзор јавних финансија и свих које у име Коалиције препознаје као одговорне поднесе најављену кривичну пријаву. Такође користимо прилику да још једном подсетимо надлежне институције да је крајње време да реагују и темељно испитају финансијске злоупотребе Оливера Дулића. У међувремену, Коалиција за надзор јавних финансија ће наставити да износи чињенице о злоупотребама, бахатости и расипништву Оливера Дулића и јавно поставља додатна питања на која ће, пре или касније, министар морати да одговори.

 

План набвки за 2010. и 2011. годину - промоција акције "Очистимо Србију"

Информатор о раду Министарства животне средине и просторног планирања

Уговор о пружању услуга промоције акције "Очистимо Србију" 2010. године

Обавештење о закљученом уговору "Serbia Open 2009"

Изјава Оливера Дулића - Б92, 02.02.2011. године