15. јануар 2015. године

 

Десант на медије

 

  

Преданост са којом су поједина средства јавног информисања ступила у заштиту дневно-политичких интереса премијера Србије у његовом разрачунавању са службеницима Европске уније и критичком јавношћу, на озбиљан начин отвара питање контроле медија од стране политичког и државног врха Република Србије.
 

Коалиција за надзор јавних финансија сматра да централно питање које утиче на слободу медија у Србији није њихово пројектно финансирање од стране ЕУ или било ког другог донатора, већ прикривено и нетранспарентно финансирање од стране државних и парадржавних институција и директни и индиректни притисци на медије од стране јавних функционера и њихових пословних партнера.
 

Позивамо Владу Републике Србије и њеног премијера да, уместо што расипају ресурсе на куповину утицаја, потчињавање и дисциплиновање медија, објаве тачне износе буџетских средстава који су у трајању њиховог мандата уплаћени новинама, радио и телевизијским станицама и интернет порталима у Републици Србији, уз навођење основа за уплату и процедура на основу којих су национални и локални медији финансирани.
 

Само објављивање прецизних и потпуних података пружиће јасан увид у узроке који су довели до ограничавања медијских слобода и протеривања критичке мисли из средстава јавног информисања. Не сумњајући да за демократски изабрану владу истина нема алтернативу, Коалиција за надзор јавних финансија охрабрује премијера да грађанима Србије најзад предочи праву, а не алтернативну истину о организованом поигравању са истином.