25. септембар 2012. године | Извор: Радио Слободна Европа

 

Да ли је Србија правна држава: Дулићева помоћ Ђоковићима

 

  

Док се нови сазив српске скупштине бави ребалансом зјапећег буџетског минуса, нико, а најмање правосуђе, у земљи Србији не кажњава и не спречава политичаре да новац грађана годинама нелегално и бахато расипају на шта год им се прохте, због чега толики мањак у јавној каси и не може никада да се покрије.
 

Медијска сага о томе како је бивши министар Оливер Дулић олакшао буџет за пола милиона евра, како би наводно помогао породици Ђоковић да пре пар година организује тениски турнир „Serbia open“, није ништа друго него прича о једном од модела те годинама трајуће легализоване крађе новца пореских обвезника.
 

У току је истрага која се тиче Оливера Дулића, бившег министра заштите животне средине и просторног планирања и једног од предузећа која се налазе на листи сумњивих приватизација, рекао је премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић. Без изношења других детаља, Дачић је само додао да је процес у току и да се траже информације из Словеније због фирме у тој земљи.
 

Ова вест јесте везана за министра Дулића, али не за његово учешће у донирању новца грађана Србије породици Ђоковић, у вези са чим се српско правосуђе до дана данашњег није покренуло.


Дулић је, подсетимо, у недавној емисији рекао да је налог за донирање новца пореских обвезника добио од тадашњег државног врха, али је одбио да открије од кога:
 

„Хајде да кажем, рецимо, да је државни врх седео са породицом Ђоковић и да су они рекли да је без помоћи...“
 

На питање ко је државни врх био, Дулић је само наставио реченицу:
 

„...да је без помоћи, хајде да кажем, државе у том тренутку немогуће одржати такав турнир и да је тада државни врх проценио да би било добро да влада помогне...“
 

Од функционера из Демократске странке, доскора стожерне партије владајуће коалиције, бивши министар Божидар Ђелић један је од њих, нисмо добили информацију која би водила ка том „мистериозном“ државном врху о којем Дулић прича.
 

Питали смо и Борислава Стефановића, члана Председништва Демократске странке, зна ли он ко је Дулићу овакав налог дао:
 

„Заиста не знам о томе ништа, осим да је Влада доносила одлуке на својим седницама. Министар је увек имао одређене ингеренције у оквиру свог министарства, у оквиру којих је могао да реагује. Да ли је било сугестија или договора на нивоу коалиције или владе – то не знам, заиста", каже Стефановић.
 

РСЕ: Да ли је тај налогодавац можда био Борис Тадић? Ђоковићи су наступали у многим његовим кампањама.
 

Стефановић: Не знам, заиста. То су спекулације. Мислим да су Новак Ђоковић и фамилија Ђоковић заиста показали висок степен онога што је важно за ову државу и бриге за ову државу, тако да их не треба стављати у страначке оквире. А ко је и на који начин некоме сугерисао или да ли је направљен неки договор – то морате друге људе да питате“, рекао је Стефановић.
 

Рачун Александре Дрецун
 

Можда и није кључно питање зашто Дулић неће да каже ко му је из врха власти наложио да плати око пола милиона евра рекламу за акцију „Очистимо Србију“ на турниру „Serbia open“.
 

Важније од тога је, свакако, то што правосуђе ништа поводом свега тога није предузело, каже за Радио Слободна Европа Драган Добрашиновић из Топличког центра за демократију и људска права и Коалиције за надзор јавних финансија, организације која је још пре годину и по дана истражила Дулићеву злоупотребу јавног новца везану за поменути турнир и документовала трагове тог новца:
 

„Ми смо очекивали да ће јавно тужилаштво предузети одређене мере, међутим – то се није догодило. Тиме је показано да српско правосуђе у том тренутку није имало никакву вољу нити смелoст да се обрачуна са носиоцима корупције и криминала у врху државне власти. А прича доскорашњег министра Оливера Дулића личи на неуспео покушај пребацивања одговорности на неког трећег, кога он неће или не жели да именује. Ми смо били уверени да је министар министар, а не део курирске службе која спроводи налоге неких других инстанци. Ипак, након свега, очигледно је да ни Оливер Дулић више не пориче да је почињена велика и озбиљна злоупотреба јавних финансија. Ствари су сада доведене до крајњих граница и изгледају овако: или је Србија правна држава или је Оливер Дулић на слободи. Једно са другим не иде заједно“, резолутан је Добрашиновић.
 

Да постоје озбиљне индиције да је реч о корупцији и злоупотреби јавног новца, наглашава овај наш саговорник, говори и то што је око пола милиона евра за Дулићеву рекламу на турниру уплаћено не на рачун фирме породице Ђоковић „Familly sport“ него на рачун компаније „News wall“ Александре Дрецун, која је претходно била секретарица у Тадићевом Председништву:
 

„За нас су чињенице јасне. Постоје папири који доказују да је новац уплаћен фирми „News wall“, која је основана претходне године, која у тој претходној години није имала ни један динар промета на свом рачуну и која је у години у којој је први пут уплаћено за рекламу на турниру 80% свог промета инкасирала само на основу тог једног уговора“, открива Добашиновић.
 

Срђан Ђоковић, отац Новака, изавио је да је на рачун њихове породичне фирме „Familly sport“ уплаћено само око 100.000 евра. У чијим џеповима је онда завршио остатак од око 375.000 евра јавног новца?
 

Добрашиновић још једном наглашава да нису Ђоковићи добили паре од Владе Србије него фирма „News wall“ поменуте Александре Дрецун:
 

„Фирма News wall је била ексклузивни закупац простора на турниру, а власник турнира је породица Ђоковић, односно, њихова фирма Familly sport. За нас постоје само чињенице, односно, само папири који показују траг новца. Треба, према томе, пратити те документе који јасно указују на траг новца. А ако постоји нека другачија позадина, ако је неко заиста седео у влади Србије и договарао са породицом Ђоковић да се средствима пореских обвезника финансира део турнира – то је ствар коју треба расплести. Ако Дулић зна ко је то урадио, нека то и каже; ако не зна, остаје неумољива чињеница да је он то потписао и да је његово министарство по његовом налогу пренело новац фирми News wall. Опет наглашавам – фирми News wall, а не фирми Ђоковића“, каже Добрашиновић.


 

Радио Слободна Европа
 

Loading the player..