01. децембар 2011. године

 

Србија назадује у сузбијању корупције

 

  

Према овогодишњем извештају организације Transparency International Србија спада међу земље које имају велике проблеме са корупцијом и налази се на 86. месту са индексом перцепције корупције (CPI) од 3,3.
 

У 2010. години Србија је делила позицију између 78. и 84. места са Кином, Грчком, Колумбијом, Лесотом, Перуом и Тајландом, док је 2009. године, са истим индексом, била сама на 83. месту.
 

Ове године рангиране су 183 земље и територије са распоном индекса од један до десет. Индекс 10 значи да у земљи нема корупције, а један да је земља прожета њоме.
 

На првом месту ранг листе је Нови Зеланд са 9,5, друго и треће место заузимају Данска и Финска са 9,4, док је на четвртом месту Шведска са индексом 9,3. Највећи напредак на листи у односу на прошлу годину су остварили Норвешка, Тајван, Руанда, Грузија и Чад, док су највише назадовали Оман и Хаити.
 

Од земаља бивше СФРЈ најбоље је пласирана Словенија са скором од 5,9 на 35 месту, Хрватска и Црна Гора деле 66 место, Македонија је на 69. месту, док је БиХ лошија од Србије и са индексом 3,2 налази се на 91. месту.
 

Посебно је рангирано и Косово које се на листи Transparency International налази на 112 месту, са индексом 2,9. Лошије од Србије, од земаља региона, рангирана је и Албанија са 3.1, док Бугарска има исти индекс као и Србија.
 

Најгоре пласиране су Сомалија и Северна Кореја са индексом један, док су при самом дну Авганистан и Мјанмар са скором од 1,5.
 

Corruption Perceptions Index 2011