01. април 2014. године

 

18 месеци затвора бившем председнику Општине Прокупље

 

  

Виши суд у Прокупљу неправноснажно је осудио бившег председника Општине Прокупље Милана Арсовића због кривичног дела Злоупотреба службеног положаја и изрекао му казну затвора у трајању од 18 месеци и новчану казну у износу 150.000,00 динара.
 

Поступак је покренут је након кривичне пријаве поднете од стране Топличког центра за демократију и људска права. Према наводима пресуде, окривљеном је стављено на терет да је злоупотребио положај приликом набавки добара и услуга монтаже дечијих игралишта у улици Вељка Миланковића, у Ђуревачком насељу и у дворишту Основне школе "9. октобар" у Прокупљу.
 

Укупна вредност уговорених набавки износила је 9.308.784 динара, што је на дан закључења уговора, 04. априла 2012. године, према средњем курсу Народне банке Србије износило 83.405,68 евра. Јавне набавке закључене су кршењем Закона о јавним набавкама, односно разбијањем набавке велике вредности на мале и прилагођавањем предмета набавке одређеном понуђачу, док је уговорена цена била значајно већа од упоредивих тржишних цена.
 

Коалиција за надзор јавних финансија сматра да је пресуда Вишег суда у Прокупљу пример ефикасног, одговорног и професионалног поступања и као таква треба да послужи као узор у процесуирању одговорних за злоупотребе и корупцију у јавним финансијама.
 

Пресуда Вишег суда у Прокупљу К бр. 32/13 од 27.03.2014. године

   

Повезани текстови: